De opticien

Als je kind niet goed kan zien, krijgt hij of zij een bril aangemeten.  Vroeger was je heel bijzonder met een bril.   Dat was ook niet per se heel positief.  Jampotglazen, ouderwetse monturen. Nee een bril was niet bepaald een mode-item.    Tegenwoordig is dat gelukkig wel anders.  Zonder bril tel je niet mee, zou ik bijna zeggen. Dat is natuurlijk overdreven en ook niet waar, maar zelf vind ik brillen leuk. Dat komt ook omdat de brillencollectie voor kinderen groot is. Er is genoeg te kiezen. Van kleurrijk en vrolijk tot serieus en sportief. Een opvallend montuur of kies je liever voor subtiel? Voor elk mens is er wel een fijne bril te vinden. 

Als je kind niet goed kan zien, krijgt hij of zij een bril aangemeten. 
Vroeger was je heel bijzonder met een bril.  
Dat was ook niet per se heel positief. 
Jampotglazen, ouderwetse monturen. Nee een bril was niet bepaald een mode-item. 
 
Tegenwoordig is dat gelukkig wel anders. 
Zonder bril tel je niet mee, zou ik bijna zeggen. Dat is natuurlijk overdreven en ook niet waar, maar zelf vind ik brillen leuk. Dat komt ook omdat de brillencollectie voor kinderen groot is. Er is genoeg te kiezen. Van kleurrijk en vrolijk tot serieus en sportief. Een opvallend montuur of kies je liever voor subtiel? Voor elk mens is er wel een fijne bril te vinden. 

Als je het advies krijgt, van de schoolarts of oogarts om een bril voor je kind te gaan kopen, dan vind je het belangrijk dat je kind er ook mooi bijloopt. 
Het model van de bril staat met stip op één. 

Echter zijn er grote verschillen tussen de brillenwinkels en de oogzorg die zij leveren. Dit is lang niet bij iedereen bekend! 
Daarom hier een lijstje, met “wie doet wat”. 


*De oogarts: kinderen komen tot een bepaalde leeftijd altijd bij de oogarts.  
De oogarts heeft geleerd om arts te worden en daarna oogheelkunde gestudeerd aan de universiteit. Hij weet van oogziektes en kijkt naar afwijkingen van het oog. Hij kent het visuele systeem. De oogarts kijkt dus ook of het oog verder in orde is. De oogarts verkoopt geen brillen, dus hij stuurt je door.  
*De opticien is degene die in een optiek werkt.  
De opticien meet een bril op juiste sterkte en geeft advies over het model en verkoopt brillen. 
Om opticien te worden, volg je een Mbo-opleiding. 
*De optometrist doet dit ook, maar meet niet alleen de sterkte, hij doet ook een uitgebreid onderzoek naar het functioneren van de ogen. Hij kijkt breder naar het visuele systeem dan de opticien. De optometrist heeft HBO- Optometrie gestudeerd. 
* Een functioneel optometrist, heeft als aanvulling een specialisatie gedaan. Hierbij let hij ook op het functioneren van de ogen.  Hoe is de oogsamenwerking, de oog-handcoördinatie en kunnen de ogen goed volgen? Dat zijn belangrijke vragen die de functioneel optometrist onderzoekt. 
Als je kind moeite heeft met schrijven of lezen, dan zijn dit heel belangrijke punten om te laten onderzoeken!  
De functioneel optometrist kan naast brillen aanmeten ook oefeningen meegeven op het gebied van motoriek.  
Er zijn ook functioneel optometristen die een prisma-bril aan kunnen meten. 
*De orthoptist kan zelfstandig werken, maar werkt ook vaak samen met de oogarts in het ziekenhuis. De orthoptist kijkt vooral naar de stand van de ogen en aanverwante zaken. Om orthoptist te worden moet je ook een vierjarige HBO-opleiding volgen. 

Zoals je nu kunt lezen, is er wel degelijk een verschil in de zorg die wordt aangeboden. 
Niet iedereen kan visuele problemen opsporen, ze kunnen je wel allemaal een bril verkopen. 
Sterker nog, de ene winkel is er vooral om jou een bril te verkopen.  
Het is dus goed om je af te vragen welk probleem er met de ogen is.  
Wat wil je oplossen? 
Zeker als er sprake is van leesproblemen en/of motorische problemen is het raadzaam om je niet enkel op de scherpte van de ogen te richten. 
 

 
Als visueel screener en traject begeleider heb ik geen kennis van de scherpte van de ogen. Ook meet ik geen brillen aan. 
Ik verkoop ze al helemaal niet. 
Wat ik wel doe is het checken van de oogsamenwerking en het oogrichten. De screening bestaat ook uit andere motorische oefeningen die ik het kind laat doen. Motoriek, hersenen en ogen werken immers nauw samen. Dat is nodig om goed te kunnen functioneren op school en daarbuiten. 
Voor kinderen die uitvallen op de screening stel ik een plan samen, om de ogen en het lijf te trainen.  
Dat is helemaal niet spannend, het zijn over het algemeen eenvoudige oefeningen waarbij geen hogere wiskunde bij komt kijken. 
Ik ben zeker geen (functioneel) optometrist, dus als het op een bril aankomt, of de problemen zijn buiten mijn vakgebied dan stuur ik kinderen door. Ook werk ik samen met functioneel optometristen via de FON. Dit is de vereniging Functionele Oogzorg Nederland.  
 

Zet dit verhaal je aan het denken en heb je hulp nodig bij het kiezen van goede oogzorg? 
Stuur mij een berichtje met je vraag en ik neem contact met je op. 

Barbara de Mooij
Barbara de Mooij
Artikelen: 8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *