Wie ben ik?

Ik ben Barbara de Mooij, leerkracht in het basisonderwijs. Met veel plezier sta ik al jaren voor de klas. Allround, van de kleuters naar bovenbouw en terug naar de middenbouw.  Nu alweer heel wat jaren in de combi 3/4, waarbij het leesonderwijs mij blijft fascineren. 
In de klas houd ik van structuur, orde en een goede planning.  
Daardoor is er juist genoeg ruimte voor spontane acties, spelend leren en afwisselende werkvormen. Hard werken, veel plezier! 

Inmiddels ben ik ook Psychomotorisch Kindercoach en Visueel Screener & traject begeleider. 
Want ergens in al die jaren vol onderwijsvernieuwing zijn we vergeten dat kinderen vooral met hun lijf leren.  
Om goed te kunnen leren en ontwikkelen, is het belangrijk om in de hersenen een heel “wegennetwerk” aan te leggen. Zodat informatie snel van A naar B gaat en op de juiste plek wordt bewaard. 
Voor het leren lezen heb je een goed stel ogen nodig, wat logisch is, we denken dan vooral aan scherp zicht! Maar wat blijkt: de ogen moeten samenwerken en goed kunnen richten om tot lezen te komen. 
Ogen moeten zich motorisch ontwikkelen. Daar kunnen kinderen best een beetje hulp bij gebruiken. 

Razend interessant, als je beseft dat we kinderen steeds jonger willen laten leren lezen. En daarmee bedoel ik dat er in de kleuterklas al aandacht wordt besteed aan letters. Met als doel te voorkomen dat kinderen beter gaan lezen en niet uitvallen in groep 3.  
Of dat we kinderen laten oefenen op het platte vlak zoals werkbladen. 
En dat als iets niet lukt, zoals het leren lezen, we dan vooral zeggen tegen de ouders: meer oefenen! Terwijl we eigenlijk moeten werken aan de voorwaarden om tot lezen te komen.  

Dat bewegen -of het gebrek daaraan- invloed heeft op gedrag en leren. 

 De kennis vanuit de opleiding combineer ik dagelijks in de klas, maar nu ook daarbuiten. Ik doe dat als coach voor het kind dat vastloopt op school of thuis. 

Kwalificaties  

*Leerkracht basisonderwijs 
*Psychomotorisch Kindercoach 
*Visueel Screener & trajectbegeleider 
*Movement Based Learning 
*The Essential Tool van Terry Webb 

Ik sta geregistreerd bij Functionele Oogzorg Nederland als FON Visueel Screener & Trajectbegeleider. Hier vind je meer over de FON: 
www.info-fo.nl

barbara de mooij

Ik sta geregistreerd bij functionele oogzorg Nederland